Wyniki estymacji modeli dwumianowych wyjazdów turystycznych gospodarstw domowych emerytów i rencistów w Polsce - Bąk, Iwona (The Estimation Results of the Binary Models of Tourists Trips of the Pensioners and Annuitants Households in Poland, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki szacowania modeli logitowych i probitowych wyjazdów turystycznych gospodarstw domowych emerytów i rencistów. Do zbioru potencjalnych zmiennych objaśniających zaliczono zmienne charakteryzujące sytuację ekonomiczną gospodarstw domowych, zmienne społeczno-demograficzne oraz zmienne charakteryzujące wyposażenie gospodarstw w sprzęt turystyczny. Podstawę informacyjną badań stanowiły dane statystyczne dotyczące aktywności turystycznej gospodarstw domowych emerytów i rencistów. Zostały one zaczerpnięte z przeprowadzonego w 2009 r. przez Główny Urząd Statystyczny badania ankietowego nt. "Turystyka i wypoczynek w gospodarstwach domowych" i skojarzone z wynikami badań budżetów rodzinnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 165-177
Keywords: gospodarstwa domowe; model logitowy; model probitowy; aktywność turystyczna; emeryci; households; logit model; probit model; tourist activity; pensioners