Kluczowe determinanty wartości i celów w procesie kształtowania systemu zarządzania - Wawrzynek, Łukasz; Głuszek, Ewa (Key Determinants of Values and Goals in the Process of the Management System Development, 2011)
Artykuł przedstawia sposoby dopasowania jednego z obszarów systemu zarządzania, który to obszar obejmuje wartości oraz cele organizacji w stosunku do siły i natężenia wpływu czynników poszczególnych determinant. Autorzy opisują najważniejsze determinanty systemu zarządzania, jakimi są m.in. wielkość organizacji, główni gracze wraz z ich siłami wpływu czy też kultura organizacyjna oraz cechy otoczenia organizacji uwzględniające dynamikę otoczenia i wielkość rynków, na jakich organizacja działa. Wskazują wpływ poszczególnych czynników na sposób doboru i poziom dopasowania zarówno wartości, jak i celów do każdego z nich w wybranym momencie jego analizy. Prezentują również znaczenie determinant dla docelowego kształtu obszaru wartości i celów w systemie zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 36-59
Keywords: system zarządzania; cele organizacji; wartości organizacji; determinanty systemu zarządzania