Grouping Areas of Students' Competences and Knowledge on the Basis of Gymnasium Examination Results - Grześkowiak, Alicja; Stanimir, Agnieszka (Klasyfikacja obszarów wiedzy i kompetencji uczniów na podstawie wyników egzaminu gimnazjalnego, 2011)
W artykule przeanalizowano wyniki egzaminu gimnazjalnego uczniów w sześciu obszarach: czytanie i interpretacja tekstu; tworzenie własnego tekstu; umiejętne stosowanie terminów, pojęć i procedur z zakresu przedmiotów matematyczno-przyrodniczych niezbędnych w praktyce życiowej i dalszym kształceniu; wyszukiwanie i stosowanie informacji; wskazywanie i opisywanie faktów, związków i zależności, szczególnie przyczynowo-skutkowych, funkcjonalnych, przestrzennych i czasowych; stosowanie zintegrowanej wiedzy i umiejętności do rozwiązywania problemów. Wyniki uczniów oceniano z uwzględnieniem podziału na płeć, województwo i typ gminy, w której znajduje się szkoła. Wybrana metoda wielowymiarowej analizy statystycznej, tj. klasyfikacja hierarchiczna metodą Warda, umożliwiła pogrupowanie obszarów w sposób najbardziej charakterystyczny dla wskazanych grup demograficznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 103-114
Keywords: wiedza; klasyfikacja; kompetencja; egzaminy; szkolnictwo podstawowe; knowledge; classification; competence; exam; post-primary education