Wykorzystanie analizy taksonomicznej do opracowania rankingu miast Lubelszczyzny - Wroński, Paweł (Use of Taxonomic Analysis to Develop a Ranking of Cities in Lubelskie Voivodeship, 2011)
W artykule zaprezentowano ranking miast Lubelszczyzny stworzony na podstawie danych dostępnych w statystyce publicznej, mogących odzwierciedlać np. możliwości rozwoju tych ośrodków miejskich. W celu porównania miast województwa lubelskiego wykorzystano wielkości względne. Ranking powstał przy wykorzystaniu taksonomicznej metody pozwalającej na opracowanie syntetycznego miernika umożliwiającego porównanie jednostek o zróżnicowanych danych bezwzględnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 38-47
Keywords: taksonomia; ranking; miasto; taxonomy; city