Ocena wpływu hormonów płciowych na wybrane parametry fenotypu oraz ekspresję genu cyp1b1 potencjalnie związaną z procesem karcinogenezy u danio pręgowanego (Danio rerio) - Wojnarowski Konrad (Assesment of the influence of sex hormones on selected phenotypeparameters and cyp1b1 gene expression potentially associated with the proces of carcinogenesis in zebrafish (Danio rerio), 2022)
Celem pracy było określenie wpływu estriolu, 17-β-estradiolu, estronu oraz estriolu na wybrane parametry pigmentacji larw danio pręgowanego, oraz wykazano ich istotny statystycznie wpływ na poziom ekspresji genu cyplbl.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: estrogeny; pigmentacja; qPCR; larwa; receptory estrogenów; marker genetyczny; analiza graficzna