Tworzenie celulaz i ksylanaz w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego metodą hodowli w podłożu stałym z makuchu rzepakowego - Wilk, Marta; Gąsiorek, Elżbieta; Marzec, Dominik (Production of Cellulases and Xylanases During Oxalic Acid Biosynthesis by Solid State Fermentation from Rapeseed Meal, 2011)
W pracy oceniano zdolność szczepów pleśni Aspergillus niger: S, C-12 oraz W-78-B do tworzenia enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego, prowadzonym metodą hodowli w podłożu stałym. Jako substrat zastosowano makuch rzepakowy, do którego w celu intensyfikacji tworzenia bioproduktu dodano metanol. Najlepszymi producentami celulaz były szczepy S oraz W-78-B, dla których najwyższą aktywność, około 45 U g-1 s. m., uzyskano w 16. dobie procesu. W podłożu z metanolem maksymalną aktywność, wyższą o 5-8%, uzyskano w 9. dobie. Najwyższą aktywność ksylanaz, 59 U g-1 s. m., uzyskano w 16. dobie dla szczepu A.n. S. Obecność metanolu nie wpłynęła na zwiększenie aktywności ksylanolitycznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 245-257
Keywords: makuch rzepakowy; kwas szczawiowy; celulazy; ksylanazy; A. niger; rapeseed meal; oxalic acid; cellulases; xylanases