Aspekty przyrodnicze, technologiczne i ekonomiczne produkcji win gronowych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska - Wilgosiewicz, Karol; Lesiów, Tomasz (Natural, Technological and Economic Aspects of Wine Grape Production in Poland with the Emphasis on Lower Silesia, 2011)
W pracy oceniono możliwości uprawy winorośli oraz produkcji win gronowych w Polsce. Przedstawiano złożoność czynników, które mają wpływ na opłacalność założenia winnicy i produkcji wina. Udowodniono, że tereny Polski południowo-zachodniej spełniają warunki do uprawy winorośli oraz produkcji win gronowych poprzez zastosowanie odpowiednich metod i technik uprawy oraz prowadzenia produkcji w nowoczesny sposób. Wskazano na walory zdrowotne umiarkowanego spożywania wina czerwonego. Sporządzona ocena efektywności inwestycji w winnicę obrazuje zasadność i opłacalność prowadzenia tego typu działalności, która generuje zyski po siódmym roku uprawy. Przeprowadzono analizę SWOT winnicy oraz zaproponowano sposoby dywersyfikacji profilu produkcyjnego winnicy. Otrzymane wyniki stanowią zachętę do inwestowania w „dolnośląskie winnice”.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 225-244
Keywords: winnice; produkcja wina; wartość zdrowotna wina; koszty funkcjonowania winnicy; analiza SWOT; vineyards; wine production; the health value of wine; vineyard operating costs; production costs of wine; the SWOT analysis