Wartość odżywcza różnego rodzaju jaj - Wereńska, Monika; Okruszek, Andrzej (Nutritional Value of Different Kinds of Eggs, 2011)
Praca jest przeglądem dostępnej literatury dotyczącej wartości odżywczych jaj różnego rodzaju drobiu. Zawiera analizę porównawczą danych literaturowych dotyczących podstawowego składu chemicznego, składu aminokwasowego białek, profilu kwasów tłuszczowych, zawartości cholesterolu, substancji mineralnych i witamin treści jaj kury, kaczki, gęsi, strusia i przepiórki. Biorąc pod uwagę zawartość aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B oraz zawartość mikro- i makroelementów, jaja przepiórek cechują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu z jajami kur. Najbardziej zbliżony do rekomendowanego stosunek PUFA n-6/n-3, a tym sam, m skład kwasów tłuszczowych cechuje jajo gęsi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 212-224
Keywords: jajo; białko; lipidy; aminokwasy; tłuszcze kwasowe; egg; protein; lipids; amino acids; fatty acids