Ocena zróżnicowania wielkości skupu żywca wieprzowego, drobiowego i wołowego w Polsce w latach 1999-2008 - Olszańska, Anna (Differentiation in the Volume of Poultry, Pig and Bovine for Livestock Purchase in Poland between 1999 and 2008, 2011)
Celem opracowania było wskazanie, jakie zmiany zachodziły w intensywności produkcji żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w poszczególnych regionach Polski w latach 1999-2008. Posłużono się danymi GUS dotyczącymi wielkości skupu żywca w latach 1999, 2004 i 2008. W opracowaniu wykorzystano podstawowe metody z zakresu statystyki opisowej. Na każdym z analizowanych rynków zmiany regionalne miały inny przebieg i zachodziły z różną intensywnością. Stwierdzono, że na wszystkich tych rynkach większe zmiany w uporządkowaniu województw pod względem wielkości skupu wystąpiły w latach poprzedzających wejście Polski do UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 152-164
Keywords: skup; województwa; żywiec wieprzowy; żywiec drobiowy; żywiec wołowy; purchasing; voivodeship; animals for slaughter