Wpływ audytu dostawców na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywnościowego produktów na przykładzie produkcji mieszanek piekarniczo-cukierniczych - Niewelt, Alina; Lesiów, Tomasz (Impact of Audit of Suppliers to Ensure Quality and Safety of Food Products on the Example of Production of Bakery-Confectionery Compounds, 2011)
W pracy przedstawiono procedurę, efekty oraz trudności związane z przeprowadzaniem audytu dostawców oraz ich wpływu na jakość końcową mieszanki piekarniczo- -cukierniczej. Audyty dostawców surowców i materiałów przeprowadzono w oparciu o kwestionariusz audytu, a skuteczność działań poaudytowych oceniono w oparciu o materiały uzyskane od dostawców i wywiady osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie prac poaudytowych. Na podstawie przeprowadzonych audytów dostawców zapoznano się z warunkami produkcji i magazynowania surowca, przedstawiono wymagania odbiorcy zawarte w ramach spostrzeżeń, obserwacji i rekomendacji, a przede wszystkim podjęto decyzję dotyczącą dalszej współpracy. Analiza informacji pochodzących z audytów przyczyniła się do powstania określonych schematów działania oraz wypracowania dobrych relacji z dostawcami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 131-151
Keywords: jakość; standard BRC; audyt dostawcy; produkcja mieszanek piekarniczo-cukierniczych; relacje z dostawcami; quality; BRC; audit supplier; the production of bakery and confectionery mixes; relationships with suppliers