Produkcja roślin oleistych i ich przetwórstwo w Polsce - Kapusta, Franciszek (Production of Oil Plants and their Processing in Poland, 2011)
Tłuszcze odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka oraz w energetyce. Pozyskujemy je z produktów zwierzęcych i roślinnych. Współcześnie podstawowym źródłem tłuszczów są rośliny oleiste. Na świecie aż 73% tłuszczów roślinnych uzyskuje się z jednorocznych roślin oleistych. Chociaż w Polsce uprawia się kilka rodzajów roślin oleistych, ponad 97% nasion dostarcza rzepak. Producenci rolni uprawiający rośliny oleiste tworzą bazę surowcową dla przemysłu olejarskiego, który z roku na rok zwiększa masę przerabianych nasion oraz wytwarza coraz więcej lepszej jakości produktów. Dynamicznie wzrasta wytwarzanie biokomponentów – estrów do celów pędnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 114-130
Keywords: baza surowcowa; estry; nasiona; rośliny oleiste; rzepak; żywienie; sourcing base; esters; seed; oil plants; rape; nourishing