Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarnach owsa (Avena sativa L.) - Harasym, Joanna; Olędzki, Remigiusz; Pietkiewicz, Jerzy Jan (Antioxidant Activity Substances Present in Oats (Avena sativa L.), 2011)
Ziarna owsa (Avena sativa L.) i otrzymane z nich produkty zbożowe, jak kasza lub otręby, są źródłem związków wykazujących aktywność przeciwutleniającą. Alfa-tokoferole, kwas fitynowy, flawonoidy oraz sterole to ważne grupy przeciwutleniaczy tego ciągle jeszcze mało docenianego zboża. Wśród przeciwutleniaczy owsa najliczniejszą grupę stanowią awenantramidy. Liczne badania dostarczają przykładów, że dieta zawierająca owies istotnie zwiększa pojemność antyoksydacyjną surowicy oraz tkanek. Obecność przeciwutleniaczy w owsie decyduje o tym, że żywność wyprodukowana w oparciu o pełne ziarna tego zboża nabiera cech i właściwości żywności funkcjonalnej o dużych walorach odżywczych. Przeciwutleniacze owsa poprzez neutralizację reaktywnych form tlenu przyczyniają się do ochrony antyoksydacyjnej organizmu, a tym samym do zapobiegania wielu chorobom.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 71-89
Keywords: przeciwutleniacze; owies; awenantramidy; kwasy fenole; reaktywne formy tlenu; antioxidants; oats; avenantramis; phenolic acids; reactive oxygenform