Instrumentalne metody wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek - Dankowska, Anna; Małecka, Maria (Instrumental Methods of Detection of Olive Oil Adulteration, 2011)
Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się najwyższą ceną spośród kategorii oliw z oliwek, jest również droższa od większości olejów z nasion i orzechów. Fałszowanie oliwy przyczynia się do strat oraz spadku zaufania do uczciwych producentów. Najczęściej do fałszowania oliwy z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia wykorzystuje się oliwę rafinowaną, oliwę z wytłoków oliwek oraz tańsze oleje z nasion i orzechów. W celu klasyfikacji i sprawdzania autentyczności oliwy z oliwek stosuje się analizę sensoryczną oraz liczne metody instrumentalne. Do najczęściej stosowanych technik zalicza się: chromatografię gazową i cieczową, spektrofotometrię UV-VIS oraz spektroskopię w podczerwieni. W pracy przedstawiono przegląd wybranych metod instrumentalnych wykorzystywanych do wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 29-46
Keywords: żywność; olej jadalny; oliwa z oliwek; zafałszowanie; metody instrumentalne; food; edible oil; olive oil; adulteration; instrumental methods