Zastosowanie metody QFD w procesie doskonalenia jakości piwa jasnego - aspekt technologiczny oraz innowacyjny - Lesiów, Tomasz; Biernacki, Artur (Application of QFD Method in the Process of Light Beer Quality Improvement - Technological and Innovative Aspect, 2011)
W pracy wykorzystano metodę "domu jakości" (QFD) w celu udoskonalenia jakości piwa jasnego pełnego produkowanego w jednym z wiodących browarów w Polsce. W oparciu o przeprowadzone badania ankietowe i wywiady indywidualne skonstruowano dwa "domy jakości". W pierwszym zwrócono uwagę na aspekty technologiczne, natomiast w drugim rozważono wprowadzenie pewnych elementów innowacyjnych doskonalących produkt jako całość oraz gwarantujących jego przewagę konkurencyjną na rynku. Z analizy QFD wynika, że następujące parametry technologiczne piwa: zawartość diketonów, odpowiednia zawartość alkoholu oraz odpowiednie nasycenie CO2 mają największe znaczenie w zaspokajaniu potrzeb klientów. Natomiast elementem innowacyjnym jest zmodyfikowany kapsel twist-off, który ułatwia otwieranie piwa oraz umożliwia jego ponowne zamknięcie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 9-28
Keywords: metoda QFD; "dom jakości"; proces technologiczny produkcji piwa; QFD method; the “house of quality”; the technological process of beer production