Finanse samorządu terytorialnego - próba wartościowania dorobku teoretycznego na tle oczekiwań otoczenia politycznego, gospodarczego i wspólnot lokalnych - Szewczuk, Adam (Local Government Finance - an Attempt of Evaluation of the Theoretical Achievements on the Background of Expectations of the Political and Economic Surroundings and Local Communities, 2011)
Próba dokonywania oceny dorobku teoretycznego finansów samorządu terytorialnego jest przedsięwzięciem szczególnie złożonym. Wynika to z braku zweryfikowanej metodyki badania dla tego typu przedsięwzięć. Metodycznie za zasadne uznano wyróżnienie w dotychczasowym dorobku finansów samorządu terytorialnego "określonych płaszczyzn problemowych" i dokonywanie ich oceny, którą powinny być objęte takie płaszczyzny, jak: podstawy prawne finansów samorządu terytorialnego, samodzielność finansowa JST, budżetowanie w JST, zarządzanie długiem lokalnym, ryzyko w gospodarce finansowej i metody jego minimalizowania, strategie finansowania działalności i rozwoju JST, analiza finansowa w JST, nadzór i kontrola gospodarki finansowej w JST, partycypacja obywatelska. Ze względów formalnych w artykule zakres wartościowania został ograniczony do jednej płaszczyzny, tj. samodzielności finansowej JST.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 199-211
Keywords: finanse; samorząd terytorialny; samodzielność finansowa; wartościowanie