Relacje między bankiem centralnym a bankami komercyjnymi w świetle wyzwań współczesnej gospodarki - Przybylska-Kapuścińska, Wiesława (Relations Between Central Bank and Commercial Banks in the Light of Challenges of Contemporary Economy, 2011)
W artykule dokonano charakterystyki zadań pełnionych przez bank centralny w ramach funkcji banku banków. Jednocześnie wskazano na zmiany w tym zakresie, jakie zaszły od momentu wybuchu kryzysu w zachowaniu banku centralnego i banków komercyjnych. Celem opracowania jest analiza relacji między władzami monetarnymi a podmiotami sektora komercyjnego w szczególnie zmiennym otoczeniu. Rozważania zawierają analizę rozwiązań przyjętych przez najważniejsze banki centralne na świecie, a także przedstawiają w ich kontekście zachowania banków centralnych z Europy Środkowej wobec banków i ich reakcje w warunkach kryzysu. Zsyntetyzowano rolę banku centralnego jako banku banków, opisano zmiany w zachowaniach podmiotów gospodarczych, w tym banku centralnego, w warunkach zaburzeń. Opisano procesy dostosowawcze ze strony wybranych najważniejszych banków centralnych na świecie oraz wskazano na dostosowania dokonane przez banki centralne z Europy Środkowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 162-176
Keywords: relacje banku centralnego z bankami komercyjnymi; bank centralny; bank komercyjny; funkcja banku banków; niestandardowe instrumenty polityki pieniężnej