Jawna i ukryta redystrybucja dochodów na skutek kryzysu finansowego - Owsiak, Stanisław (Tacit and Explicit Redistribution of Income as a Result of Financial Crisis, 2011)
Jednym z wyzwań badawczych i praktycznych jest rozpoznanie skutków kryzysu finansowego. Należy do nich zaliczyć natychmiastowe skutki, takie jak: spadek produkcji (PKB), wzrost bezrobocia, spadek dochodów publicznych, wzrost wydatków państwa, wzrost deficytów budżetowych, długu publicznego. Część skutków ujawni się dopiero w średnim i długim okresie, chociaż zakres i siła ich występowania są trudne do przewidzenia. Kryzysy finansowe prowadzą do istotnej redystrybucji dochodów gospodarstw domowych. Redystrybucja ta przybiera charakter jawny lub ukryty, w zależności od przyczyn wywołujących kryzys oraz podjętych przez państwo środków ratunkowych. W ostateczności koszty kryzysu ponoszą podatnicy. Istotne jest, jak rozłożone są te koszty oraz w jakim stopniu koszty te mają charakter jawny (np. wzrost podatków), a w jakim ukryty (np. wzrost cen).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 128-147
Keywords: kryzys; finanse; redestrybucja; dochody