Dodatkowe podatki i opłaty od banków - potrzeby praktyki i dylematy teorii finansów - Marcinkowska, Monika (Additional Bank Taxes and Levies - the Needs of Practice and the Dilemmas of the Theory of Finance, 2011)
Artykuł jest poświęcony aktualnie dyskutowanej kwestii dodatkowego opodatkowania banków. Przedstawiono kluczowe rodzaje podatków (od transakcji finansowych i od działalności finansowej) oraz wprowadzane nowe kategorie - m.in. opłatę na fundusz stabilności finansowej. Zaprezentowano istniejące i proponowane rozwiązania, ze wskazaniem projektów harmonizacji uregulowań w tym zakresie. Przedstawiono zalety i wady poszczególnych rozwiązań oraz wskazano szacunki potencjalnych wpływów z podatków/opłat, sygnalizując przy tym zagrożenia związane z wyborem niektórych podstaw ustalania dodatkowych obciążeń. Zaakcentowano konieczność zapewnienia spójności nowych rozwiązań z ogólną polityką ekonomiczno-społeczną oraz istniejącą (i tworzoną) architekturą nadzorczą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 100-127
Keywords: banki; podatek bankowy; opodatkowanie instytucji; opodatkowanie usług finansowych