Co finanse mogą dać polityce pieniężnej? Lekcje z ostatniego kryzysu - Kokoszczyński, Ryszard (How Finance Can Support Monetary Policy? Lessons From the Recent Crisis, 2011)
Tekst, ukazując ewolucję zainteresowania bankiem centralnym jako podmiotem polityki pieniężnej, wskazuje na ujawnione przez ostatni kryzys braki w analitycznej podbudowie procesu jej projektowania i wdrażania. Braki te dotyczą przede wszystkim roli sektora finansowego w gospodarce i w funkcjonowaniu mechanizmu transmisji polityki pieniężnej. Ich uzupełnienie wymaga rozwiązania dość znacznej liczby problemów badawczych należących raczej do obszaru finansów niż makroekonomii. Lista tych problemów kończy artykuł.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 90-99
Keywords: polityka pieniężna; kryzys finansowy i gospodarczy