Stabilność finansowa strefy euro. Implikacje dla Polski - Chmielewski, Tomasz; Sławiński, Andrzej (Financial Stability of Euro Zone. Implications for Poland, 2011)
Struktura instytucjonalna strefy euro była pomyślana jako zabezpieczenie przed nieodpowiedzialną polityką fiskalną rządów. W rzeczywistości, z wyjątkiem Grecji, to nie rządy lecz banki komercyjne podejmowały nieodpowiedzialne decyzje, które zachwiały stabilnością finansową strefy euro. Kryzys bankowy i recesja spowodowały gwałtowny wzrost zadłużenia rządów. Wcześniejsze boomy kredytowe przyspieszyły natomiast proces różnicowania się konkurencyjności gospodarek wewnątrz strefy euro. W efekcie kraje strefy euro podzieliły się na nadwyżkowe, których gospodarki charakteryzuje chroniczna słabość konsumpcji, prowadząca do nadmiaru oszczędności krajowych i dużych nadwyżek handlowych, oraz deficytowe, w których wysokie tempo wzrostu akcji kredytowej i konsumpcji były przyczyną malejącej stopy oszczędności i utrzymywania się dużych deficytów w obrotach handlowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 170, s. 28-46
Keywords: strefa euro; dywergencja; stabilność finansowa