Studium porównawcze wybranych algorytmów analizy koszykowej - Kukliński, Michał (Comparative Study of Selected Methods of Market Basket Analysis, 2011)
Artykuł zawiera porównanie metod analizy koszykowej na przykładzie transakcyjnej bazy danych. W publikacji przedstawione zostały poszczególne etapy przygotowania danych oraz analizy za pomocą oprogramowania Statistica i SPSS Clementine. Zestawienie podstawowych charakterystyk metod a priori oraz GRI pozwala na wybór odpowiedniego algorytmu w zależności od typu danych oraz ilości danych wejściowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 603-611
Keywords: analiza koszykowa; reguły asocjacyjne; GRI; a priori