Ranking województw pod względem stopnia wykorzystania technologii IC w przedsiębiorstwach z zastosowaniem metody UTA - Becker, Aneta (Ranking of Voivodeships with Regard to the Use of the IC Technology in Enterprises Using the Method of UTA, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki uporządkowania województw Polski pod względem wykorzystania technologii informacyjno-telekomunikacyjnych w przedsiębiorstwach w 2009 r. W badaniach zastosowano metodę UTA, która stanowi przykład metody wielokryterialnego porządkowania wariantów decyzyjnych, oparta jest na dezagregacji informacji preferencyjnej za pomocą regresji porządkowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 477-485
Keywords: wielokryterialne porządkowanie wariantów decyzyjnych; technologie informacyjno-telekomunikacyjne; funkcja użyteczności