Zastosowanie klasyfikacji dynamicznej do oceny poziomu atrakcyjności turystycznej powiatów województwa zachodniopomorskiego - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka; Bąk, Iwona (The Use Of Dynamic Classification In The Assessment Of Changes In The Level Of Tourist Attractiveness Of The Districts Of West Pomeranian Voivodeship, 2011)
Celem artykułu jest próba określenia tendencji rozwoju powiatów pod względem poziomu atrakcyjności turystycznej oraz wydzielenie grup typologicznych badanych obiektów o podobnym poziomie dynamiki badanego zjawiska. Do klasyfikacji dynamicznej wykorzystano funkcje trendu oraz macierz odległości dla danych przekrojowo-czasowych, na podstawie której sporządzono dendrogram hierarchicznej klasyfikacji powiatów metodą Warda. Analiza dotyczy lat 1999-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 417-425
Keywords: atrakcyjność turystyczna; klasyfikacja dynamiczna; metoda Warda