Podejście wielomodelowe w analizie danych symbolicznych - metoda bagging - Pełka, Marcin (Ensemble Learning For Symbolic Data With Application Of Bagging, 2011)
W artykule przedstawiono podstawowe pojęcia związane z metodą bagging oraz metodą k-najbliższych sąsiadów dla danych symbolicznych. Zaprezentowano w nim także możliwość zastosowania podejścia wielomodelowego bagging w metodzie k-najbliższych sąsiadów dla danych symbolicznych. W części empirycznej przedstawiono zastosowanie podejścia wielomodelowego dla danych symbolicznych w przypadku przykładowych zbiorów danych wygenerowanych za pomocą funkcji cluster.Gen z pakietu cluster- Sim w programie R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 375-382
Keywords: analiza danych symbolicznych; podejście wielomodelowe; bagging