Wpływ metody dyskretyzacji na jakość klasyfikacji - Gliwa, Małgorzata (The Influence Of Discretization Metod On Classification Quality, 2011)
Główny cel artykułu to porównanie wielkości błędów klasyfikacji modeli dyskryminacyjnych zbudowanych dla zbiorów danych przed dyskretyzacją i po dyskretyzacji. Jako metodę dyskryminacji zastosowano naiwny klasyfikator bayesowski. Modele budowano dla zbiorów danych zarówno przed dyskretyzacją, jak i po dyskretyzacji. Dyskretyzacji dokonano z wykorzystaniem metod bezkontekstowych (dyskretyzacja na równe przedziały i przedziały o równych liczebnościach) i kontekstowych (metoda ChiMerge i minimalizacji entropii). Obliczenia wykonano na podstawie autorskich procedur i funkcji zawartych w pakietach dprep, e1071, grDevices, infotheo oraz car programu R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 349-357
Keywords: dyskretyzacja zmiennej ciągłej; naiwny klasyfikator bayesowski