Analiza porównawcza miar podobieństwa tekstów - Wójcik, Katarzyna (Comparative Analysis Of Text Documents Similarity Measures, 2011)
Zasadniczym celem niniejszej pracy jest próba oceny przydatności znanych z literatury miar podobieństwa tekstów. W kolejnych punktach artykułu przedstawiono najpierw wybrane miary podobieństwa, oparte ma macierzy częstości, wykorzystane do porównania dokumentów, a następnie dokumenty tekstowe, które były porównywane w badaniu. W dalszej części zaprezentowano wyniki przeprowadzonej analizy symulacyjnej opisanych wcześniej miar. Na tej podstawie sformułowano wnioski dotyczące zbieżności między analizowanymi miarami a rzeczywistym podobieństwem pomiędzy dokumentami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 340-348
Keywords: miara; podobieństwo; macierz częstości; text mining