Zastosowanie algorytmu SMACOF do badań opartych na prostokątnej macierzy preferencji - Zaborski, Artur (The Application of SMACOF Algorithm in Research Based on Rectangular Preference Matrix, 2011)
SMACOF jest strategią skalowania wielowymiarowego, wykorzystującą metodę majoryzacji, która aproksymuje w kolejnych cyklach iteracyjnych minimalne wartości funkcji STRESS. Celem artykułu jest prezentacja metodologii skalowania wielowymiarowego za pomocą dostępnego w środowisku R algorytmu SMACOF i jego modyfikacji na potrzeby prostokątnej macierzy preferencji. Na zakończenie zaprezentowano przykład, w którym wykorzystano funkcję smasofRect pakietu smacof.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 262-271
Keywords: skalowanie wielowymiarowe; macierz preferencyjna; majoryzacja; SMACOF