Zmienna syntetyczna z medianą do oceny kondycji finansowej banków spółdzielczych - Witkowska, Aleksandra; Witkowski, Marek (Synthetic Variable with a Median Used to Assess the Financial Standing of Cooperative Banks, 2011)
W pracy podjęliśmy próbę zastosowania do oceny kondycji finansowej podmiotów gospodarczych zmiennej syntetycznej, tzw. zmiennej syntetycznej z medianą. Przedmiotem naszego zainteresowania, jako obiekty badania, były przy tym banki spółdzielcze, które charakteryzują się bardzo zróżnicowaną wielkością, a co za tym idzie i skalą działalności. Sądzimy w związku z tym, że zastosowanie zmiennej syntetycznej z medianą ma w tej sytuacji swoje uzasadnienie. Pokrycie informacyjne dla prowadzonych rozważań uzyskaliśmy, wykorzystując dane pochodzące z banków spółdzielczych należących do jednego ze zrzeszeń tych banków. Były to dane ze sprawozdań finansowych i dotyczyły lat 2004-2007.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 254-261
Keywords: kondycja finansowa; zmienne diagnostyczne; zmienna syntetyczna z medianą