Próba oceny wpływu wybranych metod imputacji danych na wyniki klasyfikacji obiektów z wykorzystaniem drzew klasyfikacyjnych - Misztal, Małgorzata (An Attempt to Assess the Influence of Selected Imputation Methods on the Classification of Objects Based on Classification Trees, 2011)
W praktycznych zastosowaniach metod statystycznych często pojawia się problem występowania w zbiorach danych brakujących wartości. W takiej sytuacji wymienić można trzy sposoby postępowania: (1) odrzucenie obiektów z wartościami brakującymi, (2) wykorzystanie algorytmu uczącego do rozwiązania problemu brakujących wartości w fazie uczenia, (3) imputację brakujących wartości przed zastosowaniem algorytmu uczącego. Celem głównym pracy jest ocena wpływu wymienionych metod na wyniki klasyfikacji obiektów za pomocą drzew klasyfikacyjnych w sytuacji występowania braków danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 246-253
Keywords: brakujące wartości; niekompletne dane; imputacja jednostkowa i wielokrotna; drzewa klasyfikacyjne