Modele klas ukrytych w metodach wyborów dyskretnych - Rybicka, Aneta (Latent Class Models in Discrete Choice Methods, 2011)
W badaniu preferencji wyrażonych wykorzystujemy m.in. metody wyborów dyskretnych reprezentujących podejście dekompozycyjne. W związku z tym, że użyteczności cząstkowe oraz całkowite oszacowywane są na poziome zagregowanym, niemożliwe jest bezpośrednie przeprowadzenie segmentacji konsumentów. W celu oszacowania, w metodach wyborów dyskretnych, użyteczności na poziomie segmentowym wykorzystujemy modele klas ukrytych. W artykule przedstawiono rodzaje modeli klas ukrytych, metodę estymacji parametrów, oprogramowanie komputerowe oraz przykłady zastosowań na podstawie literatury przedmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 221-227
Keywords: metody wyborów dyskretnych; segmentacja rynku; modele klas ukrytych