Wykorzystanie mieszanek rozkładów Poissona do oceny liczby przyznanych patentów w krajach UE - Witek, Ewa (The Use of Poisson Mixture Models in the Evaluation of the Number of Patents Granted in the European Union Countries, 2011)
W artykule przedstawiono zastosowanie mieszanek warunkowych rozkładów Poissona w regresji. Mieszanki tych rozkładów stosowane są wówczas, gdy zbiór obserwacji charakteryzuje się nadmiernym rozproszeniem, będącym wynikiem na przykład pominięcia jednej z ważnych zmiennych objaśniających. Celem referatu jest zbadanie wpływu wydatków na badania i rozwój na liczbę przydzielonych patentów w krajach Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 204-211
Keywords: model mieszanek; niejednorodność; funkcja wiążąca