Zastosowanie modelu LA/AIDS do badania elastyczności cenowych popytu konsumpcyjnego - Kurzawa, Izabela; Wysocki, Feliks (The Application of LA/AIDS Model to Examine Price Elasticity of Demand, 2011)
Celem pracy było zbadanie przydatności liniowej aproksymacji prawie idealnego systemu funkcji popytu LA/AIDS do wyznaczenia elastyczności cenowych popytu dla wybranych grup artykułów żywnościowych. Parametry tego wielorównaniowego modelu oszacowano na podstawie danych z badania indywidualnych budżetów gospodarstw domowych w Polsce w 2006 roku. Próba roczna obejmowała 37 508 gospodarstw domowych. Uwzględniając oszacowane parametry równań modelu, wyznaczono elastyczności cenowe własne i mieszane dla wybranych produktów żywnościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 113-119
Keywords: model LA/AIDS; elastyczności cenowe; popyt konsumpcyjny