Modelowanie zmiennych jakościowych i ograniczonych z wykorzystaniem oprogramowania GRETL - Kufel, Tadeusz; Błażejowski, Marcin; Kufel, Paweł (Modeling Qualitative Data and Limited Data Using GRETL Package, 2011)
W artykule przedstawione zostały przykłady modelowania zmiennych ograniczonych, tj. binarnych, dyskretnych i licznikowych, z wykorzystaniem estymacji logitowej dla zmiennej: dwumianowej, wielomianowej uporządkowanej, wielomianowej nieuporządkowanej, estymacji tobitowej i heckitowej (dla zmiennej uciętej), regresji Poissona i regresji ujemnej dwumianowej (dla zmiennej licznikowej). Całość zilustrowana została przykładami i procedurami estymacji z zastosowaniem oprogramowania GRETL.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 105-112
Keywords: zmienne jakościowe; zmienne ograniczone; model logitowy; Gretl