Odległość GDM2 w analizie skupień dla danych porządkowych z wykorzystaniem programu R - Walesiak, Marek (GDM2 Distance in Cluster Analysis of Ordinal Data with Application of R Program, 2011)
W artykule przedstawione dwa rozwiązania metodyczne (klasyczna analiza skupień i klasyfikacja spektralna) pozwalające na przeprowadzanie analizy skupień dla danych porządkowych z wykorzystaniem odległości GDM2. W części empirycznej zaprezentowane rozwiązania zastosowano do danych porządkowych z rynku nieruchomości z wykorzystaniem oprogramowania środowiska R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 176, s. 40-52
Keywords: dane porządkowe; odległość GDM2; klasyfikacja spektralna