Możliwości wykorzystania karty podatkowej jako narzędzia rozwoju mikroprzedsiębiorczości w gminach - Żabiński, Arkadiusz (The Possibilities of Using the Tax Card as a Tool for Development of Micro Enterprises in the Municipalities, 2011)
Polityka fiskalna jest jednym z podstawowych narzędzi służących realizacji wyznaczonych celów gospodarczych i społecznych. Za pomocą poszczególnych elementów systemu podatkowego państwo może realizować wyznaczone funkcje i wpływać na decyzje podatników, a poprzez to kształtować politykę gospodarczą. W zakresie lokalnym politykę taką prowadzą jednostki samorządu terytorialnego. O ile jednak zadania stawiane przed gminami czy powiatami są ambitne, o tyle instrumentarium w obszarze władztwa podatkowego jest zdecydowanie niewystarczające. W artykule zawarto analizę konstrukcji jednego ze źródeł dochodów gmin, jakim jest karta podatkowa, w kierunku wykorzystania jej jako instrumentu wspierania mikroprzedsiębiorczości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 600-609
Keywords: system podatkowy; polityka gospodarcza; karta podatkowa