Sytuacja finansowa gmin w województwie podkarpackim na tle kraju - Zawora, Jolanta (Financial Standing of Podkarpackie Voivodeship Communes Against the Backgroud of Poland, 2011)
Analiza kondycji finansowej jednostki dostarcza informacji o jej przeszłej i obecnej sytuacji majątkowej i finansowej oraz efektywności działalności, pozwala także określić jej możliwości rozwojowe oraz potencjalne zagrożenia. Celem opracowania jest przeprowadzenie analizy sytuacji finansowej samorządów gminnych Podkarpacia na tle pozostałych gmin w kraju w latach 2006-2009. Do oceny wybrano wskaźniki: dochodów i wydatków przypadających na mieszkańca, samodzielności finansowej, zdolności do realizacji inwestycji oraz wyniku budżetu i wyniku operacyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 566-578
Keywords: sytuacja finansowa gmin; potencjał inwestycyjny; saldo budżetowe; saldo operacyjne