Rozwój rynku usług faktoringowych w Polsce - Zawadzka, Danuta; Paluch, Anna (Factoring Market Development in Poland, 2011)
W artykule skoncentrowano się na problematyce wykorzystania faktoringu w finansowaniu bieżącym przedsiębiorstw w Polsce. W badaniach przyjęto tezę, iż znaczenie faktoringu wzrasta ze względu na zwiększanie zakresu wzajemnego kredytowania kontrahentów w obrocie gospodarczym. Opracowanie składa się z trzech części. W pierwszej przedstawiono motywy wykorzystania faktoringu w obrocie gospodarczym. Powiązano to z problematyką wzajemnego kredytowania kontrahentów (kredytem kupieckim). W drugiej części opracowania dokonano analizy wielkości rynku usług faktoringowych w Polsce. Następnie przeprowadzono analizę działalności faktorów (wyspecjalizowane instytucje finansowe), liczby zawieranych przez nich transakcji oraz ich wolumenu. W trzeciej części przedstawiono strukturę rynku pod względem zawieranych umów faktoringu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 553-565
Keywords: faktoring; rynek; dostawcy; finansowanie krótkoterminowe; płynność finansowa