Sytuacja finansowa polskich województw w świetle wybranych wskaźników - Wyszkowska, Dorota (Polish Voivodeships Financial Situation in the Light of Selected Indicators, 2011)
Sytuacja finansowa samorządowych województw ma zasadnicze znaczenie w kształtowaniu możliwości realizacji przez nie działalności inwestycyjnej, dopuszczalności zadłużania się czy też zdolności pozyskiwania unijnego wsparcia. Z punktu widzenia oceny finansów samorządowych istotną rolę odgrywa nie tylko analiza pozioma i pionowa budżetu, ale także analiza wskaźnikowa. Swego rodzaju syntetycznym miernikiem oceny sytuacji finansowej województw jest stopień ich samodzielności dochodowej i wydatkowej. Uwzględniając wyliczone wskaźniki, można stwierdzić, że polskie regiony charakteryzują się stosunkowo niskim poziomem samodzielności w porównaniu z gminami i powiatami grodzkimi, co wynika z konstrukcji systemu ich zasilania budżetowego. Niepokój budzi rosnący deficyt budżetowy oraz poziom zadłużenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 531-541
Keywords: analiza wskaźnikowa; samodzielność finansowa; nadwyżka operacyjna