Analiza systemu bankowego w kontekście wzrostu gospodarczego w Polsce - Wójcik-Mazur, Agnieszka (Analysis of the Banking System in the Context of the Economic Growth in Poland, 2011)
Podstawowym elementem każdego systemu finansowego we współczesnej gospodarce rynkowej jest sektor bankowy. Jego oddziaływanie na podmioty sfery realnej poprzez - w szczególności - proces kreowania pieniądza stymuluje lub ogranicza wzrost gospodarczy. W artykule poddano ocenie poziom rozwoju polskiego systemu bankowego, szacując aktywa tego systemu w odniesieniu do PKB. Ponadto podjęto próbę identyfikacji zależności między potencjałem systemu bankowego a wzrostem gospodarczym W tym celu wykorzystano jednorównaniowy, dynamiczny model ekonometryczny, zbudowany z wykorzystaniem danych rocznych z lat 1997-2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 522-530
Keywords: system bankowy; wzrost gospodarczy