Ekonomiczne uwarunkowania konsolidacji fiskalnej ekspansywnej - Wojciechowska-Toruńska, Iwona (Economic Determinants of Expansionary Fiscal Consolidation, 2011)
Wiele krajów świata przeprowadziło konsolidacje fiskalne, jednak nie we wszystkich efekty konsolidacji były trwałe. W artykule przedstawiono możliwe ekonomiczne czynniki wpływające na sukces konsolidacji fiskalnej w oparciu o wyniki badań przeprowadzonych w krajach unijnych (UE-15) oraz krajach OECD.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 513-521
Keywords: konsolidacja fiskalna; konsolidacja fiskalna udana; konsolidacja fiskalna ekspansywna; determinanty konsolidacji fiskalnej