Problematyka interwencjonizmu i efektywności wydatków publicznych w sektorze rolno-spożywczym (na przykładzie PROW 2007-2013) - Wigier, Marek (Interventionism and Public Expenditure Issues in the Agro-Food Sector (on Example the RDP 2007-2013), 2011)
Interwencjonizm jest formą aktywnego oddziaływania państwa na gospodarkę, zmierzającego do osiągnięcia założonych celów. Jednym z przykładów polityki interwencyjnej jest PROW 2007-2013, oddziałujący poprzez swoje instrumenty na gospodarkę żywnościową i obszary wiejskie. W artykule zarysowane zostały najważniejsze etapy analizy, które powinny poprzedzać podjęcie decyzji o przyjęciu i uruchomieniu każdego programu wydatków publicznych. Na przykładzie PROW 2007-2013 przedstawiono krótką analizę założeń leżących u jego podstaw, oraz wskazano niektóre obszary zawodności rynku, możliwe reakcje sektora prywatnego, wpływ na efektywność i podział dochodów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 491-501
Keywords: wydatki publiczne; polityka rolna; interwencjonizm; PROW 2007-2013; zawodność rynku