System podatkowy w Polsce a zarządzanie małym przedsiębiorstwem - Walicka, Monika (Tax System in Poland vs. Small Companies' Management, 2011)
Głównym celem artykułu było podjęcie próby diagnozy uciążliwości systemu podatkowego w działalności gospodarczej małych przedsiębiorstw poprzez zaadaptowanie istniejących, lecz niestosowanych dotychczas na szeroką skalę w naukach ekonomicznych, metod badawczych do analizy systemu podatkowego. W artykule oparto się na metodologii badań Banku Światowego w celu dokonania pomiaru najbardziej uciążliwych w zarządzaniu przedsiębiorstwem czynników systemu podatkowego w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 481-490
Keywords: system podatkowy; małe przedsiębiorstwa; zarządzanie