Czy nadzór korporacyjny uchronił polskie banki przed kryzysem? - Urbanek, Piotr (Has Corporate Governance Protected the Polish Banks from Financial Crisis?, 2011)
W związku z poszukiwaniem źródeł obecnego kryzysu gospodarczego jednym z obszarów, które stały się przedmiotem szczególnej uwagi, są mechanizmy nadzoru korporacyjnego, szczególnie w sektorze finansowym. Mimo że nadzór korporacyjny nie był bezpośrednią przyczyną kryzysu, to instrumenty nadzoru okazały się niedostosowane do kontroli i monitorowania nowego modelu biznesowego banków, w którym kluczowym czynnikiem staje się zarządzanie ryzykiem. Kryzys finansowy dotknął polski sektor finansowy w ograniczonym stopniu. Celem artykułu jest ocena jakości procedur nadzorczych stosowanych w polskich bankach publicznych. Analiza raportów okresowych sporządzanych przez banki pokazuje, że standardy nadzoru, w tym przede wszystkim transparentność stosowanych procedur, zdecydowanie nie dorównują tym, obowiązującym w większości krajów Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 469-480
Keywords: kryzys finansowy; nadzór korporacyjny; sektor bankowy