Wiedza i umiejętności finansowe mieszkańców obszarów wiejskich (na przykładzie Małopolski) - Szafrańska, Monika (Knowledge and Financial Skills of Rural Dwellers (on the Example of Malopolska Region), 2011)
W artykule scharakteryzowano rzeczywisty i subiektywny poziom wiedzy finansowej wiejskich gospodarstw domowych funkcjonujących w Małopolsce, a także zidentyfikowano czynniki, które go kształtują. Na podstawie analizy można stwierdzić, że faktyczny poziom wiedzy finansowej mieszkańców terenów wiejskich nie jest wysoki. Czynnikami determinującymi poziom wiedzy finansowej były płeć, wiek, wykształcenie, podregion zamieszkania, wysokość dochodu na osobę w gospodarstwie domowym, główne źródło dochodu oraz stopień korzystania z narzędzi finansowych. Wyższym poziomem wiedzy cechowali się mężczyźni, osoby między 25. a 34. rokiem życia, wykształcone, gospodarstwa domowe o wyższej dochodowości, osoby mające stałe zatrudnienie oraz respondenci, którzy cechowali się wyższym poziomem korzystania z instrumentów finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 448-457
Keywords: wiedza finansowa; determinanty; wiejskie gospodarstwa domowe