Podatkowy wymiar pomocy publicznej - Sosnowski, Michał (Tax Dimension of State Aid, 2011)
W artykule autor porusza problematykę wykorzystania stricte podatkowych form pomocy publicznej jako szczególnego rodzaju wsparcia w działalności gospodarczej przedsiębiorstw. Omawia więc cele, istotę i poszczególne kategorie pomocy publicznej prowadzonej w ramach polityki ekonomicznej państwa. Ponadto dokonuje przeglądu podatkowych rodzajów pomocy publicznej w Polsce oraz przeprowadza analizę jej wykorzystania w latach 2001-2009. Autor zwraca też uwagę na zmiany regulacji prawnych oraz istotne ograniczenia dotyczące zwłaszcza stosowania podatkowych form pomocy publicznej przedsiębiorcom, co związane jest z członkostwem Polski w Unii Europejskiej, gdzie taki rodzaj wsparcia podmiotów gospodarczych uznawany jest za najmniej właściwy i zaleca się jego znaczące zredukowanie na rzecz innych form pomocy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 423-437
Keywords: polityka fiskalna; interwencjonizm państwowy; pomoc publiczna; podatek