Wybrane działania zaradcze podejmowane przez państwo w zakresie walki z wykluczeniem finansowym - Solarz, Małgorzata (Selective Remedial Activities Performed by the Government in Preventing Financial Exclusion, 2011)
Państwo to jeden z trzech podmiotów, obok instytucji finansowych i osób fizycznych, predestynowanych do walki z wykluczeniem finansowym, które przejawia się brakiem dostępu przez pewne grupy społeczne do podstawowych usług finansowych w odpowiedniej formie. Działania zaradcze podejmowane przez państwo w zakresie inkluzji finansowej realizowane są w wielu krajach na całym świecie. Dotyczą one przede wszystkim ochrony konsumenta na rynku produktów i usług finansowych, ustawowej regulacji rachunku bankowego "dla każdego" oraz kształtowania finansowej umiejętności gospodarstw domowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 411-422
Keywords: wykluczenie finansowe; inkluzja finansowa; ochrona konsumenta