Kontrowersje wokół otwartych funduszy emerytalnych - Schneider, Karol (Controversy Around Open Pension Funds, 2011)
Reforma systemu ubezpieczeń emerytalnych - wprowadzona od 1 stycznia 1999 r. - wpłynęła na zmianę poprzedniego modelu solidarności międzypokoleniowej, w którym wpłacane fundusze były wypłacane na emerytury. Model emerytur kapitałowych został wprowadzony, a jego źródłem są składki wpłacane przez pracowników, zgromadzone na ich kontach osobistych. Polska, jako jedno z niewielu państw, wprowadziła powszechny obowiązek wpłacania przez wszystkich pracujących części składki emerytalnej do otwartych funduszy emerytalnych. W okresie 11 lat do OFE wpłynęło 210 mld zł. Składki te pochodzą z funduszy publicznych i przekazywane są do zarządzania instytucjom prywatnym, takim jak powszechne towarzystwa emerytalne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 387-396
Keywords: fundusze emerytalne; system ubezpieczeń społecznych; reforma emerytalna; funkcjonowanie otwartych funduszy emerytalnych