Dystrybucyjne znaczenie podatku dochodowego od osób fizycznych - Podstawka, Marian; Deresz, Agnieszka (Distributive Significance of Income Tax Imposed on Individual Taxpayers, 2011)
W artykule poddano ocenie podatek dochodowy od osób fizycznych z perspektywy skuteczności różnicowania wielkości obciążeń podatkowych poszczególnych grup podatników i wpływu na podział dochodów w latach 2008-2009. Jako informacje źródłowe wykorzystano dane Ministerstwa Finansów dotyczące ostatecznego rozliczenia PIT za lata 2008-2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 298-305
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; nominalna stopa podatkowa; efektywna stopa podatkowa