Klęski żywiołowe na obszarze Polski i finansowanie usuwania ich skutków z budżetu państwa - Piepiora, Zbigniew (Natural Disasters in the Area of Poland and the Finance of Removing Their Effects from the State Budget, 2011)
W ostatnich latach Polska doświadczyła wielu katastrof naturalnych. Zjawiska te spowodowały cierpienie ludzi, szkody i często także zmiany związane z obszarem ich oddziaływania. W artykule przedstawiono występowanie katastrof naturalnych na obszarze Polski i ich oddziaływanie na otoczenie. Następnie ukazano finansowanie usuwania skutków katastrof naturalnych z budżetu państwa według jego części w latach 2000-2004.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 278-288
Keywords: klęska żywiołowa; finansowanie; usuwanie; skutki; budżet państwa