Znaczenie bancassurance w dystrybucji ubezpieczeń - Ostrowska-Dankiewicz, Anna; Zapotoczna, Marcelina (The Role of Bancassurance in Insurance Distribution, 2011)
Bancassurance oznacza współpracę instytucji bankowej z instytucją ubezpieczeniową i tworzenie produktów bankowo-ubezpieczeniowych. Powiązania tych podmiotów mogą przyjmować różnorodne formy. Wynikają one z podejścia kapitałowego i bezkapitałowego oraz z podmiotowej i przedmiotowej współpracy. Współpraca ta daje możliwość stworzenia optymalnego ubezpieczenia dla danego produktu bankowego oraz pozwala na dystrybucję polis w sieci bankowej. Dodatkowo wiąże się z łatwiejszym dostępem towarzystw ubezpieczeniowych do klientów banków, a jednocześnie przynosi korzyści samym nabywcom usług finansowych oferowanych w ramach bancassurance.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 253-264
Keywords: banki; zakłady ubezpieczeń; ubezpieczenia; bancassurance; dystrybucja